Pitchen op de Archidex Expo

De tijd gaat zo snel hier! De ene week ben ik aan het reizen en de andere week ben ik volop bezig met werk. Afgelopen week bijvoorbeeld! Ik moest voor het eerst in mijn leven 12 dagen achter elkaar werken zonder weekend!?

Wat zag ik hier tegen op. Achteraf kan ik wel zeggen dat het veel erger leek dan dat het is, maar als je zoveel moet werken, hoe kan je dan onderwerpen vinden om over te schrijven? Of belangrijker nog, heb je überhaupt wel tijd om leuke activiteiten te ondernemen?

Pitchen en verkooptechnieken

Afgelopen week stond ik samen met mijn collega’s over mijn stagebedrijf te pitchen. Dit deden we op de Archidex Expo. Archidex is een expo waar duizenden architecten, developers en designers naar toe komen. Hier proberen zij nieuwe producten en/of servicen te vinden die ze als ‘value add’ kunnen gebruiken bij hun werk. Het was onze taak om hier te stralen voor ons bedrijf. Vier dagen lang hebben wij mensen overtuigd dat onze ‘laundry service met locker systeem’ de nieuwe value add is binnen gebouwen.

Maarja, er is een groot verschil tussen het pitchen in Nederland en Maleisië. Ik kan helaas geen uitgebreide how-to-guide schrijven, maar ik kan je wel vertellen dat het een unieke ervaring is. Ik kreeg hier een principe uitgelegd wat 95% success rate heeft. Een collega van mij zei namelijk: ‘bro, did you know that there is a study which concluded that when people are on the phone they will take almost everything you give them?’  Deze strategie vertaalden we door mensen simpelweg met ‘hello’ aan te spreken. Zo focussen ze zich op ons, daarna geven wij ze een folder met info die ze bijna altijd aannemen. In Azië hebben mensen namelijk de behoefte om eerst iets te lezen voor ze meer willen weten of iets gebruiken. Na het lezen van de folder hadden ze interesse, waardoor wij als team konden pitchen. ‘So be careful when you are on the phone next time…’

pitchen

Fridays at Tujo

Het was vrijdag, dag 3 van de expo en we hadden goede resultaten. In de afgelopen weken hadden we op werk al gepraat om een keer uit eten te gaan samen met de collega’s die werken op kantoor. TIP: Als je naar KL komt, dan kom je er al snel achter dat er teveel plekken zijn waar je wil eten. Daarom raad ik je aan om mee te gaan met anderen die de stad al beter kennen.

Zo gingen wij vrijdagavond eten bij Tujo. Een heerlijk restaurant middenin hartje KL waar je gezellig een biertje kan drinken en de optie hebt tussen de Westerse of Aziatische keuken. Wat voor mij echt opviel was dat mijn baas en collega’s zich deze avond anders gedroegen dan normaal. Ze waren open in gesprekken en maakten grapjes met en over elkaar. De hele avond stond in het teken van gezelligheid en goed eten. Ik kan na deze avond zeggen dat ik de werkcultuur in Maleisië stap bij stap beter begrijp en ook meer ga waarderen. PROOST!

Tujo