feestdagen

Feestdagen in Maleisië

Nederland heeft in totaal 9 officiële feestdagen zoals bijvoorbeeld Kerst, Nieuwjaar, Pinksteren en Goede Vrijdag. Ik kan je vertellen dat Maleisië bijna het driedubbele aantal officiële feestdagen heeft!

Inderdaad, Kuala Lumpur heeft om precies te zijn 26 officiële feestdagen. Als je in KL gaat stage lopen, is de kans dus groot dat je zo af en toe een gratis snipperdag kan pakken. Afgelopen week was het hier Hari Raya, wat betekende dat ik een extra dagje vrij was. In deze blog vertel ik kort over een aantal feestdagen waarvan ik er 1 heb meegemaakt.

Hari Raya Haji (11-12 augustus)

Hari Raya Haji is een van de grootste Islamitische feestes in Maleisië, wij kennen het ook wel als het Offerfeest. Aangezien meer dan 60% van de bevolking hier Islamitisch is, betekent het dat iedereen deze dag vrij krijgt. In Nederland bestaat dit feest ook, alleen krijgen wij er veel minder van mee. Hari Raya Haji is altijd zo’n 70 dagen na de vastenmaand (Ramadan). Tijdens de Ramadan mag er vanaf zonsopgang tot zonsondergang niet gegeten en gedronken worden. Wat ik een bijzondere ervaring vond, was dat rond 19.20 uur (zonsondergang) alle restaurants en foodcourts vol zaten met mensen. Het eten stond klaar en ze waren gezamenlijk aan het wachten tot de zon onder was.

Maak je geen zorgen, want als toerist hoef je je hier niet aan te houden en kan je overdag genoeg eten vinden in Kuala Lumpur. Het is wel een mooi beeld om iedereen gezamenlijk te zien vasten.

Leuk feitje: Hari Raya Haji was officieel op zondag 11 augustus, maar omdat dat geen werkdag is, doen ze de vrije dag gewoon een dag later, op maandag! Dit geldt voor alle grote feestdagen in Maleisië die op zondag vallen, zodat iedereen toch nog een vrije dag heeft.

Malaysia Day (16 september)

Malaysia Day is de viering van de vestiging van de Maleisische federatie. Er wordt gevierd dat Maleisië een zelfstandig land is. Je kan dit vergelijken met Koningsdag. Zoals wij de verjaardag van de Koning vieren, wordt hier de verjaardag van Maleisië gevierd. Deze dag biedt vele activiteiten voor alle mensen die in Maleisië wonen. Op deze dag kan je dingen leren over de cultuur, je kan food festivals bijwonen of zelfs protesteren (wat in Maleisië best een taboe is). Van wat ik heb gemerkt, is de band met familie enorm belangrijk in Maleisië. Hierdoor gaan de meeste locals terug naar hun ouders/familie om daar het weekend door te brengen.  

Deepavali (27-28 oktober)

Deze officiële dag heb ik zelf helaas niet meegemaakt. Deepavali is het grooste feest in de wereld voor de Hindu’s. In Maleisië is een groot deel van de bevolking Hindoeïstisch en Deepavali wordt daarom ook hier groot gevierd (inclusief officiële vrije dag). De viering van dit feest gaat over de jaarovergang van de Hindu kalender. Tijdens deze dagen adviseren meerdere sites je om naar Little India te gaan, een wijk in Kuala Lumpur waar veel Indiërs wonen. En toevallig ook de wijk waar de meeste Nederlandse stagiaires wonen! Tijdens dit festival moet je zoeken naar open-huis feesten. Iedereen is welkom en deze feesten worden binnenshuis gevierd, aangezien familie een grote rol speelt tijdens deze dag.  

feestdagen