NU Sentral

Your First Days!

Ik weet dat mijn blog ook gelezen wordt door studenten die ook naar Maleisië gaan voor hun stage. In deze blog zal ik het vooral hebben over de omgeving waarin je gaat leven.

In het kort zijn dit de basisplekjes die je moet weten om lekker aan je eerste paar dagen in KL te beginnen. Waar doe je je eerste boodschappen, waar haal je een telefoonabonnement en waar kan je uit eten gaan?

NU Sentral

Je bent aangekomen op het vliegveld en misschien neem je de trein naar Kuala Lumpur. Als je dat doet, zie je al snel wat NU Sentral is. NU Sentral is een groot winkelcentrum wat ongeveer op 10 minuten loopafstand zit van Mutiara Residency, het appartementencomplex waar de meeste Nederlandse studenten wonen.

In dit winkelcentrum heb je alles wat je in de eerste paar dagen nodig zal hebben. De belangrijkste plekken in dit winkelcentrum zijn de supermarkt en telefoonwinkels. Buiten dit biedt NU Sentral nog veel meer! Elke verdieping heeft andere winkels, zo vind je hier drogisten, kledingwinkels, make-upwinkels zoals Sephora, een bioscoop, restaurants, fastfood, tech winkels die vergelijkbaar zijn met MediaMarkt, boekenwinkels en zo kan ik nog wel even door gaan. NU Sentral heeft ongeveer 300 winkels.

Telefoonabonnement

Ik raad iedereen aan om zo snel mogelijk na aankomst een telefoonabonnement te halen. Je bent in een grote stad en het is best fijn om overal verbinding te hebben. Juist omdat het een grote stad is, kan het verwarrend zijn waar nou een telefoonabonnement kan halen en misschien weet je niet zeker welke je moet halen. Zoals ik hierboven al schreef, kan je in NU Sentral ook winkels vinden voor een telefoonabonnement. Ik kan twee winkels aanraden, zodat je zeker bent dat je waar krijgt voor je geld: Digi en Maxis. Bij deze twee winkels kan je je prepaid simkaart halen. Voor ongeveer RM50 krijg je 8GB Internet voor 30 dagen en kan je onbeperkt gebruik maken van Social Media. Stel, je bent door al je Internet heen binnen de 30 dagen, dan kan je gewoon terug naar de winkel en extra geld op je account laten zetten voor weer 30 dagen. TIP: Neem je paspoort mee als je een abonnement gaat halen.

De Laatste Tips

In deze 3 maanden heb ik veel geleerd van wat je wel kan doen, maar ook zeker wat je niet moet doen. Daarom geef ik je nu mijn belangrijkste tips uit ervaring die ik geleerd heb:

  • Stap geen normale taxi in! Vrienden van mij zijn al meerdere malen opgelicht door taxi’s. Voor een ritje van RM10 hebben zij RM60 moeten betalen. Ook kunnen taxi’s jou om de route vragen, zodat jij je mobiel aan hun geeft met Google Maps open. Als je dit doet kan ik je bijna voor 100% garanderen dat je mobiel gestolen wordt. Boek dus altijd een GRAB! Als je echt geen Grab kan vinden en een taxichauffeur spreekt je aan, spreek dat eerst een bedrag met hem af die overeenkomt met de prijzen van Grab. Geef nooit je mobiel aan de chauffeur!
  • Koop geen telefoonabonnement op het vliegveld. Dit spreekt eigenlijk wel voor zich, vliegvelden zijn veel duurder dan de normale winkels. Een telefoonabonnement van 8GB per maand kan je zomaar RM80 kosten.
  • Wees voorzichtig met wat je eet. De eerste paar dagen na je vlucht heb je een lagere weerstand, waardoor je kans hebt op reisziekte. Zorg goed voor jezelf en neem wat extra vitaminen. Let erop dat je niet bij de vieze straattenten gaat eten. Je woont (in het geval van Mutiara) in een Indische buurt, hier is het eten echt super lekker, maar de hygiëne is iets minder. Daarom raad ik aan om een paar dagen te wachten, voordat je hier gaat eten.
  • Sluit jezelf niet op! In Kuala Lumpur zitten het hele jaar door ontzettend veel Nederlandse studenten. Stuk voor stuk nieuwe mensen waar je een toptijd mee kan beleven. Isoleer jezelf niet voor de komende maanden, maar stap uit je comfort zone: zoek contact en ga samen op stap. Dit is voor iedereen een spannend avontuur en zo ontstaan de mooiste vriendschappen!